semua Kategori
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Rumah> Kolej

Daripada pemanis tiruan kepada pemanis semulajadi, bagaimana untuk mengurangkan gula tanpa mengurangkan kemanisan?

Masa: 2023-12-01 Hits: 25

Pada 14 Julai, aspartam pemanis tiruan telah diklasifikasikan sebagai "mungkin karsinogenik kepada manusia" (karsinogen Kelas 2B). Di bawah trend global kawalan gula dan pengurangan gula, pemanis semulajadi telah menggantikan pemanis tiruan secara beransur-ansur.

Banyak pemanis yang terdapat di alam sebenarnya mempunyai manfaat kesihatan. Mereka rendah kalori, rendah fruktosa, dan rasa manis. Berbanding dengan tiruanpemanis, semula jadipemanis adalah lebih selamat.

Etract buah sami

Buah sami dikenali sebagai "Timur TuhanBuah-buahan" dan telah menjadi sumber perubatan dan makanan yang penting sepanjang sejarah China.

Ekstrak buah sami ialah pemanis semula jadi yang kira-kira 300 kali lebih manis daripada sukrosa tetapi tidak menghasilkan kalori. Kini, ekstrak buah sami adalah bahan mentah yang berharga dalam industri minuman, gula-gula, penaik dan lain-lain, dan merupakan pengganti gula terbaik untuk orang yang mempunyai kencing manis dan obesiti.

Pemanis dicipta dengan mengeluarkan biji dan kulit buah dan menghancurkannya untuk mengumpul jus, yang kemudiannya dikeringkan menjadi serbuk pekat.

Ekstrak buah sami kini digunakan sebagai pemanis kendiri, bahan dalam makanan dan minuman, penambah rasa, dan komponen campuran pemanis.

Stevia

Stevia, atau Stevia rebaudiana, adalah tumbuhan asli Amerika Selatan. Orang di sana telah memakan daun sebagai sumber rasa manis sejak ratusan tahun. Ia menjadi popular sebagai pemanis di Jepun pada tahun 1970-an, tetapi tidak't menjadi pemanis terkemuka di Amerika Syarikat sehingga sedekad yang lalu. Hari ini, ekstrak ini popular secara meluas sebagai alternatif gula sifar kalori. Paling ketara, stevia sangat mujarab; ia's 200 hingga 350 kali lebih manis daripada gula.

stevia memang berasal dari daun tumbuhan.Daunnya mula-mula dituai, dikeringkan, dan direndam dalam air panas. Cecair itu kemudiannya ditapis dan dipusing untuk membuat ekstrak daripada komponen daun yang sangat manis yang dipanggil steviol glycosides. Ia's kemudian diadun dengan sebarang bahan tambahan, seperti dekstrosa atau maltodekstrin, untuk mengurangkan rasa manis yang pedas supaya ia boleh diserap dengan mudah ke dalam makanan.


Prev: Tiada

Next: Kilang Menyediakan Ekstrak Resveratrol/Polygonum Cuspidatum Berkualiti Tinggi