semua Kategori
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Rumah> Kolej

Adakah Buah Monk Pemanis yang Sihat?

Masa: 2023-02-22 Hits: 33

Ekstrak buah sami, juga dipanggil ekstrak buah luo han guo, adalah tambahan baru-baru ini kepada pasaran alternatif gula di Amerika Syarikat. Tidak seperti beberapa alternatif gula berasaskan kimia, ekstrak buah sami dianggap semula jadi.


Pakar endokrinologi dan metabolisme Anthony Liberatore, MD, bercakap tentang sama ada buah sami adalah pengganti gula yang sihat.


Apakah buah sami?


Buah sami ialah buah bulat kecil yang berasal dari selatan China. Pemanis buah sami berasal dari mogroside, iaitu bahagian buah yang paling manis.


Untuk membuat pemanis buah sami, pengilang menghancurkan buah sami, mengekstrak jusnya dan kemudian mengekstrak mogrosidenya daripada jus. "Mogroside buah sami mempunyai rasa yang lebih 100 kali lebih manis daripada gula, tetapi ia tidak mempunyai kalori," kata Dr. Liberatore.


Faedah kesihatan buah sami

Beberapa bukti menunjukkan bahawa mogrosides dalam buah sami mengandungi antioksidan yang baik untuk anda. Biasanya ditemui dalam makanan tumbuhan, antioksidan melawan radikal bebas yang boleh membawa kepada masalah kesihatan seperti kanser dan penyakit jantung.


Tetapi tidak ada kajian yang mengesahkan ekstrak buah sami boleh meningkatkan kesihatan anda. "Buah sami adalah baru di pasaran AS, dan kami belum mempunyai bukti kukuh tentang sebarang manfaat kesihatan," kata Dr. Liberatore.


Bolehkah buah sami membantu anda menurunkan berat badan?


Makan kurang gula boleh membantu anda mengurangkan berat badan jika anda menggabungkannya dengan langkah penurunan berat badan yang lain. "Gula adalah sumber kalori kosong, iaitu kalori tanpa manfaat pemakanan," kata Dr Liberatore. "Menggantikan gula dengan buah sami adalah cara yang baik untuk mengurangkan kalori kosong itu."


Tetapi alternatif gula bukanlah landasan pantas untuk menurunkan berat badan. Malah, beberapa kajian mendapati bahawa pemanis tiruan boleh menyumbang kepada penambahan berat badan dengan membina keinginan dan pergantungan gula.


"Fokus pada diet keseluruhan anda jika anda ingin mengurangkan kalori atau menurunkan berat badan," kata Dr Liberatore. "Jangan bergantung pada pemanis sahaja untuk meningkatkan kesihatan anda atau membantu penurunan berat badan."


Adakah buah sami selamat?

Buah sami menerima gelaran "diiktiraf secara umum sebagai selamat" (GRAS) daripada Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS. Ia juga tidak mempunyai kesan sampingan yang dilaporkan.


Tetapi gunakan buah sami - atau sebarang pemanis - dalam jumlah yang sederhana. Hanya kerana ia GRAS tidak bermakna anda perlu mengambil banyak setiap hari, kata Dr. Liberatore.


"Buah sami adalah pilihan yang baik untuk mengurangkan pengambilan gula," katanya. “Tetapi daripada mengambil banyak pemanis sifar kalori, tumpukan pada makan buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin penuh. Makanan ini mempunyai vitamin, mineral dan nutrien lain yang anda perlukan untuk kesihatan yang baik.”


Dan baca senarai ramuan pada label sebelum membeli pemanis buah sami. Banyak produk menggabungkan pemanis lain dengan ekstrak buah sami — walaupun produk itu dipanggil "buah sami tulen." Sesetengahnya mengandungi erythritol, alkohol gula yang boleh menyebabkan kembung atau sakit perut pada sesetengah orang.


Buah sami dan kencing manis

Jika anda menghidap diabetes, buah sami boleh menjadi pilihan yang baik untuk anda. Tanya doktor anda terlebih dahulu. "Orang yang menghidap diabetes mempunyai lonjakan gula darah yang lebih besar selepas makan gula berbanding orang yang tidak menghidap diabetes," jelas Dr. Liberatore. "Jadi menggunakan pengganti gula boleh membantu mencegah pancang ini."


Cara menggunakan pemanis buah sami

Pemanis buah sami datang dalam bentuk serbuk atau cecair. Jika anda ingin menukar gula kepada alternatif yang lebih semula jadi, pertimbangkan kegunaan berikut:Rasa buah sami yang sangat manis bermakna sedikit sebanyak dapat membantu. Dan kerana setiap produk adalah berbeza, baca arahan pakej sebelum menambahnya pada resipi kegemaran anda. Ia mungkin bukan secawan demi cawan bersamaan dengan gula.


Gunakan buah sami secara sederhana

Ekstrak buah sami bukanlah penggalak kesihatan yang ajaib, tetapi ia adalah pilihan yang baik apabila anda benar-benar mahukan sesuatu yang manis. Jika anda mempunyai gigi manis, buah sami boleh membantu anda menikmati makanan dan minuman manis tanpa gula.


“Tetapi jangan melampaui batas,” amaran Dr. Liberatore. “Minum banyak air kosong atau teh, dan makan makanan semula jadi tanpa rasa yang sangat manis. Lama kelamaan, citarasa anda akan menyesuaikan diri dan anda mungkin tidak perlu menggunakan pemanis sebanyak mana.”

Prev: Tongkat Ali : Semua Yang Anda Perlu Tahu

Next: Kebenaran Menggunakan Buah Sami sebagai Pemanis