semua Kategori
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Rumah> Kolej

Buah Monk: Pemanis Terbaik Alam Semula Jadi?

Masa: 2022-12-30 Hits: 106

Dengan pengambilan gula pada paras tertinggi sepanjang masa, mencari alternatif yang lebih sihat dan manis telah menjadi keutamaan bagi ramai orang. Masalahnya ialah, pengganti gula dan pemanis tiruan cenderung dipenuhi dengan bahan kimia dan bahan berbahaya yang lain, malah ada yang mengandungi kalori dan menjejaskan paras gula dalam darah, walaupun ramai yang percaya. Masukkan buah sami.


Pemanis buah sami telah diraikan sebagai cara revolusioner untuk memaniskan makanan dan minuman tanpa kesan berbahaya gula tradisional dan pengganti gula tertentu. 


Apakah faedah kesihatan buah sami? Ia mengandungi sebatian yang, apabila diekstrak, dianggarkan 200-300 kali lebih manis daripada gula tebu biasa tetapi tanpa kalori dan tiada kesan ke atas gula dalam darah.


Bunyi terlalu bagus untuk menjadi kenyataan? Ianya bukan!

Buah ini telah digunakan sebagai pemanis selama berabad-abad, dan selepas bertahun-tahun hanya terdapat di luar negara, baru-baru ini ia menjadi lebih mudah ditemui di kedai runcit di AS dan di tempat lain.

Apakah Buah Monk?

Buah sami (nama spesies Momordica grosvenori) juga dipanggil luo han guo. Buah hijau kecil ini adalah ahli keluarga tumbuhan Cucurbitaceae (labu).

Ia dinamakan sempena sami yang menuai buah di pergunungan selatan China seawal abad ke-13.

Jarang ditemui di alam liar, buah sami pada asalnya ditanam di kawasan termasuk Pergunungan Guangxi dan Guangdong di China. Kerajaan China sebenarnya telah mengharamkan buah sami dan bahan genetiknya, menghalangnya daripada meninggalkan negara itu.

Oleh itu buah mesti ditanam dan dikilangkan di China. Ini, digabungkan dengan proses pengekstrakan yang rumit, menjadikan produk buah sami mahal untuk dibuat.

Adakah buah sami baik untuk anda? Ia telah lama dianggap sebagai "buah panjang umur" terima kasih kepada tahap antioksidan yang tinggi dan kesan anti-radang.

Sepanjang sejarah, ia digunakan secara perubatan sebagai ekspektoran, ubat batuk, rawatan untuk sembelit dan sebagai ubat untuk menghilangkan panas/demam dari badan.

Hari ini, pakar menganggap ekstrak manis tumbuhan semula jadi, seperti stevia dan buah sami, sebagai alternatif yang menarik kepada gula.

Laporan 2019 yang diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Penggunaan Penyelidikan Vitamin dan Mineral menerangkan:

Malangnya menggantikan gula dengan pemanis tiruan yang tersedia pada masa ini nampaknya tidak mempunyai kesan klinikal yang menggalakkan. Memandangkan kebimbangan berkaitan kesihatan dengan pemanis sedia ada seperti peningkatan risiko obesiti dan diabetes jenis 2, terdapat minat baharu untuk mengenal pasti pemanis yang selamat dan sedap.

Fakta pemakanan


Pemanis buah sami datang dalam beberapa bentuk: ekstrak cecair, serbuk dan butiran (seperti gula tebu).

Buah sami, secara teknikalnya, mengandungi jumlah kalori dan karbohidrat yang sangat kecil, sama seperti buah-buahan dan sayur-sayuran lain. Walau bagaimanapun, ia tidak biasa dimakan segar (memandangkan buah mula terasa busuk dengan cepat selepas dituai), dan apabila kering gulanya terurai.

Apabila dimakan segar, buah sami mempunyai kira-kira 25 peratus hingga 38 peratus karbohidrat, serta beberapa vitamin C.

Kerana jangka hayatnya yang singkat selepas dituai, satu-satunya cara untuk menikmati buah sami segar adalah dengan melawat kawasan Asia. Inilah sebabnya mengapa ia sering dikeringkan dan diproses.

Selepas pengeringan, jumlah surih fruktosa, glukosa dan komponen lain dianggap tidak penting, jadi ia biasanya dikira sebagai makanan sifar kalori.

Apakah rasa buah sami, dan mengapa ia begitu manis?

Ramai pengguna pemanis buah sami mengatakan rasanya sedap dan tiada rasa pahit selepasnya, tidak seperti beberapa pengganti gula lain.

Ia tidak manis kerana gula semulajadi seperti kebanyakan buah-buahan. Ia mengandungi antioksidan kuat yang dipanggil mogrosides, yang dimetabolismekan secara berbeza oleh badan daripada gula semulajadi.

Itulah sebabnya, walaupun rasanya sangat manis, buah-buahan ini hampir tidak mengandungi kalori dan tidak mempunyai kesan ke atas gula dalam darah.

Mogrosides memberikan pelbagai tahap kemanisan — jenis yang dikenali sebagai mogrosides-V adalah yang tertinggi dan juga yang dikaitkan dengan paling banyak manfaat kesihatan. Sesetengah produk yang dihasilkan dengan buah sami mungkin sangat manis tetapi boleh dipotong dan digunakan secara sederhana.

Faedah-faedah

1. Mengandungi Antioksidan yang Melawan Radikal Bebas

Mogrosides buah sami, sebatian yang memberikan rasa manisnya yang pedas, juga merupakan antioksidan yang kuat. Tekanan oksidatif memainkan peranan dalam banyak penyakit dan gangguan, dan memilih makanan antioksidan tinggi adalah kunci untuk mengurangkan kerosakan radikal bebas dalam badan.

Kajian telah menunjukkan bahawa mogrosides "dengan ketara menghalang spesies oksigen reaktif dan kerosakan oksidatif DNA." Fakta bahawa ramuan buah sami yang membekalkan antioksidan juga menyediakan pemanis tanpa kalori menjadikannya tidak kurang daripada makanan super.

2. Boleh Membantu Menurunkan Risiko Obesiti dan Diabetes

Dianggarkan orang Amerika mengambil 130 paun gula setiap tahun, berbanding nenek moyang kita pada awal 1800-an yang purata kira-kira 10 paun. Peningkatan dalam pengambilan gula ini telah meningkatkan kadar obesiti, serta kes diabetes.

Kajian 2017 yang diterbitkan dalam Jurnal Obesiti Antarabangsa menyatakan, "Menggantikan pemanis dengan pemanis bukan berkhasiat (NNS) boleh membantu dalam kawalan glisemik dan pengurusan berat badan." Dalam kajian ini, pemanis bukan berkhasiat termasuk aspartam, buah sami dan stevia, yang didapati menyumbang dengan ketara kurang kepada jumlah pengambilan tenaga harian, glukosa selepas makan dan pelepasan insulin berbanding dengan minuman manis sukrosa.

Buah sami boleh meningkatkan tindak balas insulin dan tidak menjejaskan paras gula darah seperti cara gula semula jadi, menurut kajian penyelidikan. Ini bermakna ia boleh memberikan rasa manis yang sangat kita dambakan tanpa kesan sampingan yang merosakkan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa menggunakan pemanis buah sami boleh membantu mereka yang sudah mengalami obesiti dan diabetes daripada meneruskan keadaan mereka. Manfaat lain berbanding pemanis lain ialah pemanis diekstrak daripada buah bukan GMO, tidak seperti gula meja dan sirap jagung fruktosa tinggi.

3. Mempunyai Kesan Anti-Radang

Penggunaan buah ini oleh orang Cina kuno termasuk meminum teh yang diperbuat daripada buah rebus untuk menyejukkan badan daripada penyakit, termasuk demam dan strok haba. Ia juga digunakan untuk melegakan sakit tekak.

Kaedah ini berfungsi kerana mogrosides buah sami, yang mempunyai kesan anti-radang semula jadi.

4. Boleh Membantu Melawan Perkembangan Kanser

Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa biji dan ekstrak yang diambil daripada buah ini mempunyai kesan anti-karsinogenik. Ekstrak buah sami telah menunjukkan keupayaan untuk menghalang pertumbuhan tumor kulit dan payudara dan menyediakan protein yang mempunyai kebolehan antikanser.

Terdapat ironi dalam fakta bahawa pemanis lain ditunjukkan meningkatkan risiko kanser, manakala pemanis buah sami nampaknya mempunyai kuasa untuk mengurangkannya.

5. Boleh Membantu Melawan Jangkitan

Apabila merawat jangkitan bakteria, antibiotik digunakan secara meluas. Ejen antimikrob semulajadi adalah pilihan yang lebih baik untuk melawan jangkitan bagi memperlahankan lonjakan rintangan antibiotik yang berterusan.

Buah sami telah menunjukkan keupayaan untuk menghalang pertumbuhan bakteria tertentu, khususnya bakteria mulut yang menyebabkan kerosakan gigi dan penyakit periodontal.

Kajian ini juga menunjukkan keupayaan buah untuk melawan beberapa bentuk gejala candida dan pertumbuhan berlebihan, seperti seriawan mulut, yang apabila tidak dirawat boleh menjejaskan banyak sistem badan yang lain.

6. Melawan Keletihan

Dalam satu kajian ke atas tikus, ekstrak buah sami berjaya mengurangkan keletihan dalam melakukan senaman tikus. Kajian itu dapat menghasilkan semula keputusan dan membuktikan bahawa tikus yang diberi ekstrak telah memanjangkan masa senaman.

Kajian ini memberikan bukti mengapa buah sami telah lama dirujuk sebagai "buah panjang umur."

7. Sesuai untuk Pemakanan Diabetes dan Rendah Glisemik

Buah ini telah digunakan sebagai antidiabetik oleh orang Cina selama berabad-abad. Selain daripada antihiperglisemik yang terbukti (yang membantu menurunkan paras glukosa darah dalam badan), kajian haiwan juga telah menunjukkan kebolehan antioksida yang disasarkan ke arah sel pankreas, membolehkan rembesan insulin yang lebih baik dalam badan.

Keupayaan antidiabetik buah sami dikaitkan dengan tahap mogrosida yang tinggi. Rembesan insulin yang lebih baik adalah bahagian utama dalam meningkatkan kesihatan pesakit diabetes, malah buah sami telah menunjukkan dalam kajian haiwan berpotensi mengurangkan kerosakan buah pinggang dan isu berkaitan diabetes yang lain.

Sebagai pemanis dengan indeks glisemik yang rendah, ia juga merupakan satu cara bagi mereka yang bergelut dengan diabetes untuk dapat menikmati rasa manis tanpa bimbang untuk menjejaskan atau memburukkan lagi keadaan diabetes mereka. Atas sebab yang sama ini, buah sami adalah pilihan yang baik untuk orang yang mengikuti diet keto atau diet rendah karbohidrat yang lain.

8. Berfungsi sebagai Antihistamin Semulajadi

Ekstrak buah sami, apabila digunakan berulang kali, telah menunjukkan keupayaan untuk melawan tindak balas alahan juga.

Dalam kajian terhadap tikus, buah sami telah diberikan berulang kali kepada tikus yang mempamerkan hidung menggosok dan menggaru akibat histamin. Kajian menunjukkan bahawa "kedua-dua ekstrak [lo han kuo] dan glikosida menghalang pembebasan histamin" dalam subjek ujian.

Kelemahan, Risiko dan Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan buah sami? Ia biasanya dianggap sangat selamat, kerana terdapat sedikit kesan sampingan atau tindak balas negatif yang dilaporkan.

Nampaknya selamat untuk orang dewasa, kanak-kanak dan wanita hamil/menyusukan, berdasarkan penyelidikan yang ada dan fakta bahawa ia telah dimakan selama berabad-abad di Asia.

Tidak seperti beberapa pemanis lain, ia tidak mungkin menyebabkan cirit-birit atau kembung perut apabila dimakan dalam jumlah yang sederhana.

Sebagai pengganti gula ia telah diluluskan untuk digunakan oleh FDA pada tahun 2010 dan dianggap "secara umumnya selamat untuk dimakan." Walau bagaimanapun, kelulusannya agak baru-baru ini, jadi tiada kajian jangka panjang tersedia untuk menguji kesan sampingan buah sami dari semasa ke semasa, bermakna adalah lebih baik untuk berhati-hati apabila memakannya dalam jumlah yang banyak.

Buah sami lwn Stevia

Di Amerika Syarikat, FDA membenarkan sebarang makanan/minuman yang mempunyai kurang daripada 5 kalori setiap hidangan dilabelkan sebagai "bebas kalori" atau "sifar kalori." Kedua-dua buah sami dan pemanis stevia termasuk dalam kategori ini.

Ini menjadikan kedua-dua produk pilihan yang baik jika anda memantau berat badan atau paras gula darah anda.

Stevia rebaudiana (Bertoni), tumbuhan yang berasal dari Amerika Selatan, ditanam untuk menghasilkan ekstrak stevia, satu lagi pemanis popular dan sub gula.

Stevia dianggap sebagai "pemanis keamatan tinggi," kerana glikosida steviol yang diekstrak daripada tumbuhan stevia adalah sekitar 200-400 kali lebih manis daripada gula tebu. Glikosida khusus yang terdapat dalam tumbuhan stevia dipanggil rebaudioside A (Reb A) digunakan dalam kebanyakan produk yang tersedia secara komersial.

Dalam bentuk ekstrak/serbuk, stevia tidak memberi kesan kepada paras gula dalam darah dan "secara amnya diiktiraf sebagai selamat" (GRAS) oleh FDA. Walau bagaimanapun, pada masa ini FDA masih belum memberikan stevia seluruh daun label GRAS rasmi kerana lebih banyak penyelidikan diperlukan.

Kedua-dua buah sami dan stevia adalah tahan haba, bermakna anda memasak dan membakar bersamanya sehingga kira-kira 400 darjah Fahrenheit tanpa mengubah rasanya. Sesetengah orang mendapati bahawa stevia mempunyai sedikit rasa selepas dan tidak meniru rasa gula tebu seperti buah sami.

Cara Memilih Pemanis yang Tepat (Plus Resipi)

Apakah pemanis buah sami yang terbaik untuk dibeli? Oleh kerana jangka hayatnya yang singkat, satu-satunya cara untuk mencuba buah sami segar adalah dengan mengembara ke Asia Tenggara dan membeli buah segar dari pokok anggur, yang jelas tidak realistik untuk ramai orang.

Cara terbaik seterusnya untuk mencuba ekstrak buah sami atau serbuk buah sami adalah dengan membelinya dalam bentuk kering.

Tertanya-tanya di mana untuk membeli buah sami? Buah sami kering boleh didapati dalam talian (seperti di Amazon) dan di banyak pasaran China.

Anda boleh menggunakan buah kering dalam sup dan teh.

Anda juga boleh membuat pengganti gula buah sami anda sendiri dengan mencipta ekstrak (cuba ikuti salah satu resipi Ekstrak Stevia Cecair di sini).

Anda boleh memilih untuk membuatnya menggunakan alkohol, air tulen atau gliserin, atau gabungan ketiga-tiganya. Membuat penyelesaian anda sendiri di rumah memastikan anda mengetahui bahan yang digunakan dan kualiti bahan.

Ekstrak buah sami dihasilkan dalam beberapa cara yang berbeza. Selalunya, buah segar dituai dan jusnya digabungkan dengan penyerapan air panas, ditapis dan kemudian dikeringkan untuk menghasilkan ekstrak serbuk.

Sesetengah jenis mungkin dilabelkan sebagai "buah sami dalam mentah" jika ia tidak mengandungi bahan lain.

Kemanisan terkandung dalam mogrosides, dan bergantung kepada pengilang, peratusan kompaun berbeza-beza, yang bermaksud produk yang berbeza akan mempunyai tahap kemanisan yang berbeza.

Berhati-hati dengan jenis yang termasuk bahan tambahan seperti molase dan alkohol gula yang dipanggil erythritol, yang boleh menyebabkan masalah pencernaan dalam kalangan sesetengah orang.

Resipi Buah sami:

Pemanis Alternatif Sihat Lain:

Bukan peminat rasa buah sami? Anda mungkin ingin mencuba menggunakan pemanis lain, seperti stevia atau xylitol sebaliknya. Jika anda tidak keberatan mengambil gula dan kalori sebenar, pilihan lain termasuk madu mentah, molase dan sirap maple sebenar.

Gunakan ini dalam makanan seperti oat, makanan bakar, kopi dan teh untuk membantu mengurangkan pengambilan gula yang diproses.

Pemikiran Akhir


Prev: 5 jenis pemanis gula dan penggunaannya

Next: Bolehkah diabetes sembuh sepenuhnya?