semua Kategori
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Rumah> Kolej

Fakta Mengenai Gula dan Pengganti Gula

Masa: 2023-05-17 Hits: 66

Di mana-mana sahaja anda melihat, orang ramai seolah-olah menggembar-gemburkan kebaikan diet tanpa gula. Tetapi tidak semua gula dicipta sama, dan tiada satu pendekatan adalah yang terbaik untuk matlamat dan pilihan setiap orang. Berikut adalah beberapa fakta penting tentang gula, pengganti gula dan diet tanpa gula.


Apakah gula?

Gula adalah salah satu jenis karbohidrat, seperti serat dan kanji. Walaupun karbohidrat adalah makronutrien penting (nutrien yang digunakan oleh tubuh dalam jumlah yang banyak), gula tidak. Gula adalah istilah umum untuk banyak jenis karbohidrat ringkas, termasuk gula meja putih. Juga dipanggil sukrosa, ini adalah pemanis yang paling biasa digunakan dalam pencuci mulut manis dan makanan yang dibakar.


Sukrosa hanyalah salah satu daripada beberapa jenis gula yang secara semula jadi ditemui dalam makanan termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan produk tenusu. Gula semulajadi yang lain termasuk:Apakah pengganti gula?

Pengganti gula rasanya manis tetapi tidak mengandungi gula. Mereka mempunyai lebih sedikit kalori daripada gula, dan sesetengahnya tidak mempunyai kalori sama sekali. Makanan berlabel "bebas gula," "keto," "rendah karbohidrat" atau "diet" selalunya mengandungi pengganti gula, yang termasuk dalam tiga kategori: pemanis tiruan, gula alkohol dan pemanis baru.


Pemanis tiruan


Kebanyakan pemanis tiruan (juga dipanggil pemanis tidak berkhasiat) dicipta daripada bahan kimia dalam makmal. Sebilangan kecil diperbuat daripada bahan semula jadi seperti herba. Mereka boleh menjadi 200 hingga 700 kali lebih manis daripada gula meja.


Pemanis ini tidak mengandungi kalori atau gula, tetapi ia juga tidak mempunyai nutrien yang bermanfaat seperti vitamin, serat, mineral atau antioksidan. Mereka dikawal oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) sebagai bahan tambahan makanan.


Secara tradisinya, pemanis tiruan telah menjadi satu-satunya pilihan untuk orang yang perlu memantau tahap glukosa darah atau berat badan mereka. Sesetengah pakar percaya bahawa pemanis tiruan menimbulkan bahaya kesihatan, daripada penambahan berat badan kepada kanser. Tetapi penyelidikan mengenai perkara ini sedang dijalankan, dan kajian lepas yang menunjukkan risiko kesihatan dijalankan ke atas haiwan, bukan manusia. Kajian terhadap orang ramai telah menunjukkan produk ini secara amnya selamat jika lebih daripada pengambilan harian yang boleh diterima untuk setiap satu tidak diambil.


FDA telah meluluskan beberapa pemanis tiruan:Alkohol Gula


Sama seperti pemanis tiruan, gula alkohol dicipta secara sintetik (biasanya daripada gula itu sendiri). Alkohol gula digunakan dalam banyak makanan yang diproses. Mereka tidak semanis pemanis tiruan, dan ia menambah tekstur dan rasa pada makanan seperti gula-gula getah dan gula-gula keras. Mereka boleh menyebabkan kerengsaan gastrousus seperti kembung perut, gas atau cirit-birit pada sesetengah orang.


Tidak seperti pengganti gula lain, alkohol gula mesti disenaraikan pada label fakta pemakanan. Contohnya termasuk:Pemanis Novel


Pemanis novel diperoleh daripada sumber semula jadi. Kumpulan yang agak baharu ini, kadangkala dipanggil "pemanis bukan kalori yang berasal dari tumbuhan," memberikan banyak manfaat kedua-dua pemanis tiruan dan semula jadi seperti buah atau madu. Pemanis baru bukanlah sumber kalori atau gula yang penting, jadi ia tidak membawa kepada pertambahan berat badan atau lonjakan gula dalam darah. Mereka juga biasanya kurang diproses dan lebih serupa dengan sumber semula jadinya berbanding dengan pemanis tiruan.


Contohnya termasuk:Stevia dan buah sami kedua-duanya secara semula jadi berasal daripada tumbuhan dan sesetengah orang merasakan mereka mempunyai rasa yang hampir sama dengan gula biasa.


FDA mengatakan pemanis ini "secara umumnya dianggap selamat," yang bermaksud ia selamat digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan.

Prev: Kebaikan Ekstrak Semanggi Merah

Next: Apakah Perbezaan Antara Tanpa Gula dan Tanpa Gula Tambahan?