semua Kategori
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Rumah> Kolej

Kebenaran Menggunakan Buah Sami sebagai Pemanis

Masa: 2023-02-07 Hits: 80

Buah sami menjadi semakin popular sebagai alternatif gula. Tetapi adakah ia lebih baik untuk anda?


Bagi pelari, produk sarat gula berfungsi sebagai sumber tenaga yang hebat pada larian yang lebih lama apabila anda memerlukan rangsangan bahan api yang cepat. Tetapi jika anda cuba mengurangkan gula di luar latihan anda, kemungkinan besar anda telah menemui buah sami sebagai alternatif gula. Tetapi apakah sebenarnya buah sami? Dan adakah ia lebih baik untuk anda daripada makanan manis biasa?


Kami menyusun penyelidikan dan bercakap dengan Robin Foroutan, MS, RD, pakar diet integratif dan berfungsi untuk mengetahui cara buah kecil ini sesuai dengan diet anda. Inilah yang perlu diketahui.


Apakah Buah Monk?

Buah sami, juga dikenali sebagai luo han guo, adalah tembikai kecil yang berasal dari China. Ia adalah sebahagian daripada keluarga labu bersama labu dan tembikai.


Ekstrak buah sami, kata Foroutan kepada Runner's World, sering dicampur dengan alkohol gula seperti erythritol atau dengan allulose—gula yang jarang ditemui dalam buah ara dan kismis—untuk membuat pemanis buah sami yang boleh anda beli di kedai runcit. Anda juga boleh melihat buah sami dicampur dalam produk berlabel mesra keto atau dalam beberapa kit penaik seperti brownies. Tetapi buah sami sukar ditanam dan dituai, itulah sebabnya pemanis buah sami lebih mahal daripada sesuatu seperti Splenda, kata Foroutan.


Ekstrak buah sami umumnya diiktiraf sebagai selamat (GRAS) oleh FDA. Ini bermakna mereka tidak memerlukan semakan prapasaran dan orang ramai boleh menggunakannya dengan selamat. Malah, apabila ia datang kepada pemanis buah sami, Persatuan Diabetes Amerika mengiktiraf pengganti sebagai alternatif yang baik kepada gula bagi mereka yang menghidap diabetes.


Satu kaveat: FDA tidak bertanggungjawab untuk mengesahkan status GRAS, menurut artikel yang diterbitkan dalam jurnal Food Science and Human Wellness. Sebaliknya, agensi itu menubuhkan program pemberitahuan GRAS sukarela. Dalam erti kata lain, Foroutan menjelaskan, ia adalah proses sukarela yang membolehkan pengeluar menilai risiko kesihatan sesuatu produk dan kemudian memutuskan sama ada ia selamat. "Ia pastinya bukan rancangan selamat yang gagal untuk menentukan sama ada sesuatu mempunyai sebarang jenis risiko kesihatan atau tidak," katanya.


Walau bagaimanapun, jika anda ingin membeli pemanis buah sami, anda perlu melihat label dan membuat kajian tentang pengilang supaya anda boleh menyemak apa yang anda peroleh daripada produk tersebut.


Sama ada pemanis buah sami sesuai untuk anda secara umum, berikut adalah perkara yang perlu diketahui tentang cara ia (dan mungkin tidak) membantu kesihatan anda.


Manfaat buah sami dan pemanis buah sami, menurut penyelidik

Dari segi rasa, ekstrak buah sami mempunyai rasa yang lebih manis, berbanding gula biasa—sebenarnya, ia 200 kali lebih manis, kata Foroutan. Itu bermakna sedikit berjalan jauh.


Lebih-lebih lagi, ulasan yang diterbitkan dalam Jurnal Penyelidikan Pantagar, menyatakan bahawa jika dibandingkan dengan sukrosa (atau gula meja), buah sami adalah 300 kali lebih manis, tanpa menambah kalori tambahan. Itulah sebabnya kajian itu mengetengahkan pemanis buah sami sebagai pengganti gula yang ideal untuk mereka yang menghidap diabetes.


Selain itu, ekstrak buah sami tidak menyebabkan gula darah meningkat kerana ia tidak mempunyai sebarang karbohidrat, kata Foroutan, yang mengesyorkan orang ramai menggunakannya semasa memotong gula daripada diet mereka. "Ia membantu orang ramai berpegang pada rancangan itu dengan lebih baik sedikit," katanya.


Kemanisan yang kita rasa, kata Foroutan, berasal dari mongroside, yang mempunyai sifat antioksidan. "Kami tahu secara umum bahawa antioksidan adalah sihat, dan ia membantu badan mengimbangi keradangan," katanya, "Tetapi kami belum mempunyai sebarang maklumat sama ada antioksidan tertentu ini [dalam buah sami] mempunyai sebarang faedah khusus."


Selama bertahun-tahun, dalam perubatan tradisional Cina, buah sami telah digunakan untuk membantu memperbaiki batuk kering, sakit tekak, dan sembelit menurut kajian 2014 yang diterbitkan dalam Jurnal Mikrokimia. Tetapi sehingga kini, penyelidik hanya mengesahkan manfaatnya untuk mereka yang menghidap diabetes.


Walaupun banyak kajian telah disiapkan, maklumat itu jarang mengenai manfaat kesihatan buah sami untuk manusia. Foroutan berkata dia tidak mengambil berat tentang keselamatan penggunaan pemanis buah sami dalam produk, walaupun masih terdapat beberapa penyelidikan yang diperlukan untuk mengesahkan sebarang manfaat kesihatan umum. Itu kerana orang tidak akan mengambil banyak jumlah yang besar, katanya.


Adakah pemanis buah sami merupakan pengganti gula yang baik untuk pelari?Jika anda sedang mencari snek prerun atau sesuatu untuk menyemarakkan senaman anda, Foroutan berkata, anda tidak akan menemuinya dengan buah sami. Ia bukan gula yang ideal untuk tujuan itu, dan itu kerana ia tidak mempunyai karbohidrat yang anda perlukan untuk memberi makan kepada otot anda. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh menggunakan pemanis buah sami sama sekali—ia tetap memaniskan sesuatu seperti secawan oat apabila anda mahukan mangkuk yang kurang hambar.


Caranya ialah berhati-hati dan makan produk dengan pemanis buah sami secara sederhana, kata Foroutan. "Secara amnya, perangkap keseluruhan apabila kita bercakap tentang pengganti gula yang sangat manis—walaupun ia semulajadi—adalah mereka masih boleh menggalakkan orang ramai untuk mengidamkan perkara yang lebih manis."


Jika anda ingin mencuba pemanis buah sami, anda boleh menemuinya dalam variasi berbeza seperti buah sami serbuk, buah sami berbutir dan sebagai sirap buah sami. “Anda boleh membakar dengan [produk ini]; masukkannya ke dalam kopi atau teh anda; anda boleh menggunakannya seperti anda menggunakan gula meja,” kata Foroutan.


Prev: Adakah Buah Monk Pemanis yang Sihat?

Next: Semua yang Anda Perlu Tahu Tentang Pemanis Buah Monk