semua Kategori
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Rumah> Kolej

Apakah Perbezaan Antara Tanpa Gula dan Tanpa Gula Tambahan?

Masa: 2023-04-28 Hits: 57

Memahami tuntutan gula pada bungkusan

Makanan dan minuman kadang-kadang kelihatan hampir bercakap dengan kami dari rak kedai. “Psst, tengok berat badan awak? Semak saya!” “Mengurangkan gula? Saya yang awak nak!”


Pakej makanan selalunya menyertakan kenyataan tentang manfaat kesihatan atau kualiti pemakanan yang berasingan daripada label Fakta Pemakanan yang diperlukan. Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk memahami semuanya. Adakah produk ini lebih sihat? Sekiranya anda makan lebih banyak daripada mereka?


Jawapannya: Ia rumit. Terutama apabila ia berkaitan dengan tuntutan kandungan gula.


Apa yang ada dalam label?


Pentadbiran Makanan & Dadah mengawal tuntutan kandungan kesihatan dan nutrien pada pembungkusan makanan dan minuman. Pada 2016, FDA menyemak semula label Fakta Pemakanan untuk menyenaraikan kedua-dua "Jumlah Gula" dan "Gula Ditambah." Sebelum ini sukar untuk mengetahui berapa banyak yang berlaku secara semula jadi berbanding gula tambahan. Ini menyukarkan orang ramai membuat pilihan kesihatan berdasarkan maklumat label. Syarikat makanan dan minuman masih berubah kepada format label baharu, jadi anda mungkin belum melihat label yang dikemas kini pada setiap pakej lagi. Kebanyakan akan mula menggunakan format label baharu pada tahun 2020, tetapi sesetengah pembuat makanan mempunyai masa sehingga pertengahan 2021 untuk menukarnya.


Terdapat beberapa bukti bahawa perubahan itu boleh memberi impak besar bukan sahaja pada keupayaan orang ramai untuk membuat pilihan yang lebih sihat tetapi juga pada jumlah gula tambahan yang dimasukkan oleh industri makanan dalam makanan kita. Walau apa pun, membaca label Fakta Pemakanan dan senarai ramuan pada makanan berbungkus adalah cara yang baik untuk mengetahui dan mengehadkan jumlah gula tambahan yang anda dan keluarga makan.


Tetapi bagaimana pula dengan jenis tuntutan kandungan gula yang lain, seperti "tiada gula tambahan" hampir menjerit dari hadapan bungkusan? Ini boleh membantu, tetapi hanya jika anda memahami maksudnya. Jadi mari kita tentukan beberapa istilah biasa.


Apakah maksud tuntutan kandungan gula?


Menurut FDA, tuntutan kandungan nutrien menerangkan tahap nutrien (seperti gula) dalam produk menggunakan istilah seperti "bebas" dan "rendah" atau membandingkan tahap nutrien dalam produk dengan produk lain menggunakan istilah seperti "dikurangkan" dan "kurang". Sebagai contoh:Produk dengan tuntutan gula selalunya mengandungi pengganti gula atau pemanis rendah kalori. Ini adalah bagaimana mereka boleh mengandungi kurang gula tetapi mengekalkan rasa manis yang diharapkan dalam makanan atau minuman.


Tetapi hanya kerana produk mempunyai tuntutan kandungan gula tidak bermakna ia baik untuk anda. Sebagai contoh, bijirin sarapan bergula boleh mendakwa ia mempunyai "gula berkurangan" (dikurangkan daripada apa?) atau ia "dimaniskan sedikit" (istilah yang tidak bermakna dan tidak dikawal). Ini boleh memperdayakan pembeli yang mementingkan kesihatan untuk berfikir bahawa ini adalah pilihan yang lebih baik.


Penyelidik dalam satu kajian terkejut apabila mendapati bahawa sesetengah produk dengan tuntutan nutrien rendah sebenarnya mempunyai lebih banyak nutrien itu daripada produk tanpa tuntutan tersebut. Atau produk mungkin mempunyai kurang satu nutrien yang tidak sihat tetapi terlalu banyak nutrien yang lain — bermakna secara keseluruhan, ia bukan pilihan yang lebih baik. Para penyelidik membuat kesimpulan bahawa ia boleh mengelirukan untuk membuat keputusan tentang produk berdasarkan tuntutan pakej.


Bagaimana untuk membuat pilihan yang lebih sihat

Apabila anda melihat tuntutan kandungan gula pada produk, gunakan maklumat pada label Fakta Pemakanan dan senarai ramuan untuk memastikan ia adalah pilihan yang lebih sihat. Ketahui had harian yang disyorkan Persatuan Jantung Amerika untuk gula tambahan. Dan ikuti petua umum ini:


Bina corak pemakanan sihat secara keseluruhan, termasuk banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

Makan kebanyakannya makanan padat nutrien, yang cenderung lebih rendah dalam gula tambahan.

Pilih produk dengan kurang gula tambahan.


Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan gula dalam diet anda ialah mengehadkan minuman manis, termasuk soda, teh manis, minuman kopi, minuman sukan dan tenaga, serta jus buah-buahan manis seperti epal dan anggur. Jadikan air sebagai pilihan lalai anda.


Dasarnya

Jika anda makan banyak gula-gula atau minum minuman manis dengan kerap, mencari produk gantian dengan kurang gula boleh menjadi cara yang baik untuk mula mengurangkan dan meningkatkan kesihatan anda. Tukar kepada produk tanpa gula jika boleh. Anda sentiasa boleh menambah sedikit pemanis semulajadi – atau buah manis semulajadi – untuk mendapatkan jumlah kemanisan yang betul tanpa semua kalori tambahan dan gula tambahan.


Lama kelamaan, anda tidak akan merindui mereka, tidak kira betapa kuatnya mereka memanggil anda dari rak barangan runcit!

Prev: Fakta Mengenai Gula dan Pengganti Gula

Next: Khasiat buah sami untuk kesihatan